Am găsit primele indicații de navigație pe Bega. E adevărat că sunt din 1796. Nu știu de ce, dar cred că ar fi bine să ținem cont de ele… 😅
“Iată starea canalului descrisă de caporalul pontonier, Franz Ulrichsberger, într-un raport din 20 octombrie 1796, scris la Timișoara în urma unei inspecții întreprinse la ordinul Comandamentului General Militar Bănățean:
„…Din Timișoara până la Freidorf se poate naviga pe canal cu întreaga încărcătură.
Din Freidorf până la Sânmihai nu pot trece vasele complet încărcate, doar dacă aceleași vor fi parțial descărcate, cauza nivelului ceva mai scăzut al apei fiindcă în mai multe locuri canalul are până la 86 de stânjeni.
De la Sânmihai până la ó de oră în aval canalul poate fi străbătut cu vasele pe jumătate încărcate, deoarece canalul s-a lărgit până la 95 de stânjeni, cauza lărgirii acestuia fiind că se trece prin el si toate turmele sunt mânate prin el.
La 1/2 de oră în afară de Sânmihai, se poate trece cu vasele complet încărcate până la Dinias.
De la Dinias până la Itebej canalul este navigabil cu vase puțin încărcate. Între aceste două localități, pe malul drept și stâng sunt până la 20 de fisuri.
La Itebej, între cele două poduri, se poate naviga cu vasele încărcate pe jumătate pentru că s-a lărgit la 84 de stânjeni. De aici, de sub Itebej, canalul este navigabil până la Becicherecul Mare, cu vasele complet încărcate, dar la 1/2 de oră sub Becicherec sunt sălcii care stau parte în apă, parte pe mal, atârnă peste canal, ceea ce face ca vasele încărcate să poată trece cu greu.
De la Becicherec, canalul este navigabil cu vasele complet încărcate până la mlaștina de sub Ečka, 100 de stânjeni.

Înaintea mlaștinii canalul se împarte în două părți (…), astfel încât prin acest loc nu se poate trece decât cu vase mici. Apa mică se întinde pe 150 de stânjeni, apoi vaselor li se poate da din nou întreaga încărcătură.(…)”. ”

NAVIGAȚIA PE BEGA.
Secvențe istorice
© Marlen Negrescu, Dan Pura.