Prima etapă: Bega și canalul Dunăre-Tisa -Dunăre
by Cosmin Jitariuc

Sâmbătă 27 mai 2023 a demarat proiectul Circumeuropa. A fost un început plin de emoții, cu despărțiri și întâlniri, cu îmbrățișări și lacrimi. Echipa formată din Cristian Ilea, director de imagine, inițiatorul proiectului și skipper, Oana Gavriliuc, biolog, cercetător și skipper, Valentin Bogdan, geolog, speolog și skipper și Cosmin Jitariuc, jurnalist și skipper, a pornit pe drumul de apă care va dura aproximativ jumătate de an.

Expediția a marcat încă de la început mai multe premiere. Pentru prima dată după aproape 70 de ani granița româno-sârbă pe apă a fost trecută de o ambarcațiune: velierul Vulpea. Și tot după atâta timp au fost redeschise ecluzele de pe Bega, cea de la Uivar din România și cele din Serbia. 

Până la ieșirea din țară ”Vulpea” a fost însoțită de o ambarcațiune a STP Timiș, de șalupa ISU și de cea a poliției de frontieră.

Fostul port din localitatea timișeană Otelec, ultima localitate pe apă până la granița cu Serbia a renăscut pentru câteva ore. Localnicii i-au întâmpinat cu bucurie, kürtőskalács și socată, pe pasagerii ambarcațiunilor care au poposit pentru puțin timp în port.   

Prima zi a fost una lungă pentru echipaj. După ieșirea din România, ”Vulpea” s-a strecurat prin vegetația abundentă de pe Bega și după câteva ore de navigație pe o vreme nu tocmai prietenoasă a ajuns la ecluza de la Itebej. Autoritățile sârbe și oamenii care lucrează la ecluză au fost deopotrivă surprinși de expediție, cu toate că fuseseră anunțați de sosirea echipei Circumeuropa. A fost prima întîlnire cu oficialitățile sârbești iar formalitățile au durat mai bine de două ore. 

Surprizele au început să apară în scurt timp. Imediat după ecluza de la Itebej, Bega se transformă într-o adevărată junglă. Perioada lungă în care nici o ambarcațiune nu a străbatut canalul navigabil a dat ocazia naturii să se extindă. Albia nu a fost dragată de multă vreme iar copacii căzuți în apă, lianele și stuful creează un peisaj asemănător cu jungla amazoniană, spectaculos dar în aceeași măsură periculos pentru navigație. 

Locuri de acostare nu există pe Bega, în această zonă, așa că echipajul Circumeuropa a legat ”Vulpea” de un copac, la mal. A fost o noapte liniștită într-un peisaj sălbatic și foarte frumos, iar oboseala acumulată în perioada de dinaintea plecării în expediție și-a spus cuvântul și a trimis repede lumea la culcare.

Drumul pe apă a continuat cu trecerea ecluzei de la Kleck unde echipa a făcut o scurtă aprovizionare cu combustibil cu ajutorul angajaților de acolo care le-a pus la dispoziție o mașină pentru deplasarea pe uscat. Fiecare ecluzare a reprezentat o surpriză pentru echipaj dar și pentru angajații amenajărilor hidrografice pentru că nu au mai văzut bărci de foarte mult timp pe acolo, de aproape 70 de ani.  

Oana Gavriliuc, cercetătorul expediției, a reușit să pună în funcțiune laboratorul organizat pe barcă în condiții cu totul diferite de cele cu care era obișnuită la Timișoara și a prelevat primele probe de apă. 

După Kleck, Vulpea a intrat pe canalul Dunăre -Tisa -Dunăre, o ramificație care face legătura între Bega, Dunăre și Tisa, tot pe teritoriul Serbiei. Acest canal mai este cunoscut și sub denumirea de Canal Franz/Francisc, după numele împăratului Francisc al II-lea, deoarece construcția lui a început în epoca lui Franz Joseph. 

Aici șenalul navigabil este mai generos dar nici acest canal nu a mai fost folosit de multă vreme, din perioada în care transportul mărfurilor pe râurile interioare a decăzut, spre mijlocul secolului XX. 

Majoritatea ecluzelor de pe traseu funcționează cu sistemul original, mecanic, acționat manual, vechi de peste 100 de ani. ”Vulpea” a mai ecluzat la Botos iar la scurt timp furtuna care s-a abătut peste toată regiunea a obligat echipajul să se adăpostească și să lege barca de un ponton pescăresc pentru a -și petrece noaptea în siguranță.

După o noapte furtunoasă, la propriu, echipa Circumeuropa  s-a îndreptat spre finalul călătoriei pe canalele Bega și DTD. Nu înainte de a mai trece și ecluza de la Kajto Sovo. 

”Vulpea” a intrat pe fluviu în dreptul localității Baziaș, iar Dunărea a întâmpinat-o cu valuri mari și vânt puternic, o premieră pentru mica amabarcațiune. Din cauza furtunilor și inundațiilor din acea perioadă curentul apei aducea bușteni și crengi și a fost o adevărată provocare pentru echipaj să facă slalom printre obstacolele care apăreau în calea bărcii.

Echipa Circumeuropa a acostat în localitatea Veliko Gradiste, pe malul sârbesc unde a făcut formalitățile de ieșire din țara vecină. De această dată procesul a fost unul mult mai ușor și scurt ca durată pentru că autoritățile de acolo sunt obișnute cu navele de marfă și pasageri care urcă și coboară pe Dunăre și trec frontiera pe apă, iar o parte din personalul poliției de frontieră vorbește românește.

Totuși, la final, autoritățile sârbești au ținut să facă o fotografie cu echipajul și cu barca pentru a demonstra că totul e în ordine și echipa Circumeuropa a trecut cu bine de frontiera cu Serbia.