de Cosmin Jitariuc

Mangalia a însemnat pentru echipa Circumeuropa un final de etapă și un început în același timp. Echipajul a coborât de pe „Vulpea”, ambarcațiunea cu care a marcat mai multe premiere în drumul pe apă de la Timișoara până la Marea Neagră și a urcat la bordul velierului „Gaia”.

          Valentin Bogdan, geolog și speolog, parte din Circumeuropa,  a pornit din Timișoara , pe ”Vulpea” împreună cu ceilalți membri, dar a coborât la Otelec, înainte de trecerea frontierei cu Serbia. Planul a fost să se reîntâlnească, undeva la malul mării, și să continue împreună expediția pe mare.  Oana Gavriliuc, omul de știință al expediției, a coborât din barcă la Galați și urma să se realăture echipei la Istanbul.

          Plecarea din Mangalia a avut loc în 17 iunie, (2023) iar echipajul Circumeuropa a avut parte de o surpriză: Mihai Pătșrascu, omul cu care Cristi visase cu mai bine de 15 ani înainte proiectul înconjorului Europei și om de bază în  echipa de suport a venit să-i salute și să le dea sfaturi. Între întâlnirea și despărțirea de Mihai timpul s-a scurs repede, iar „Gaia” s-a desprins de la ponton și a pornit spre Istanbul, următoarea destinație.

        ”Mă bucur că am reușit să îi văd pe băieți și să-i îmbrățișez. Întâlnirea cu ei și mai ales cu Cristi, m-a emoționat mult. Mi-ar fi plăcut să pot să fiu și eu cu ei pe barcă”, Mihai Pătrașcu, director de imagine și skipper.

        ”Mihai este alături de noi în fiecare clipă. Ne susține și ne ține la curent cu tot ce avem nevoie, de la condiții meteo, la suport tehnic și amănunte despre locurile în care urmează să oprim sau să ne adăpostim. Ar fi fost cu noi pe barcă dacă anumite probleme de sănătate nu l-ar fi obligat să rămână pe uscat”, Cristian Ilea, inițiatorul proiectului Circumeuropa.

Marea Neagră este cunoscută ca fiind neprietenoasă pentru navigatori.  Valurile mari și curenții puternici pun la încercare ambarcațiunile care o străbat. Nici „Gaia” nu a făcut excepție, dar a făcut față cu brio.

           A fost și prima noapte de navigație pentru echipaj în această formulă. Carturile, perioadele de veghe, au fost de câte 4 ore, timp în care fiecare membru al echipei a fost nevoit să își învingă somnul și să se concentreze.

”Nu e foarte ușor, dar dacă turele sunt bine organizate, toată lumea are parte de odihnă. Desigur este nevoie de o perioadă  de acomodare, iar oboseala își spune cuvântul” Valentin Bogdan, geolog, speolog și skipper.

„Gaia” a intrat în apele teritoriale ale Bulgariei, iar odată cu venirea zorilor delfinii au întâmpinat echipajul și au însoțit ambarcațiunea mai bine de o oră.

„Erau câteva zeci, cred că nu exagerez.  O imagine extraordinară. Veneau în salturi spre barcă de parcă ar fi vrut să ne atace. Dar aveau intenți pașnice. Nu am mai văzut niciodată așa ceva.” Cosmin Jitariuc, jurnalist și skipper.

Înainte de a părăsi Marea Neagră, membri echipei și-au respectat cuvântul dat Oanei și au colectat o probă de apă. Acțiune care s-a dovedit a fi mult, mult mai complicată decât părea ințial. Marea agitată a făcut ca ambarcațiunea să aibă mișcări de ruliu și tangaj ample iar ceea ce pe apele râurilor s-a dovedit a fi o procedură relativ simplă pe mare s-a transformat într-o misiune imposibilă. 

„A fost foarte dificil, o adevărată încercare pentru noi. Din cauza valurilor care mișcau barca în toate direcțiile nu am putut colecta probele de apă lăsând sonda pe lângă bord, așa cum făcea Oana de obicei. Am fost nevoiți să găsim o soluție, așa că am improvizat” , Valentin Bogdan, geolog, speolog și skipper.

„Valentin a venit cu ideea. El a găsit soluția și până la urmă am reușit. Ne am lovit de mobilierul bărcii, am legat pompa peristaltică de piciorul mesei, apoi iar am mutat-o. A fost complicat. Dar toate detaliile acțiunii pot fi văzute în filmările realizate de Cristi.” Cosmin Jitariuc, jurnalist și skipper

„De data asta am reușit cumva să filmez și să contribui la colectarea probelor. Promisiunea făcută Oanei trebuia respectată”, Cristian Ilea, inițiatorul proiectului Circumeuropa

„Gaia” a lăsat încet în urmă Marea Neagră și s-a îndreptat, purtată de vânt spre Marmara și spre strâmtoarea care face legătura între cele doua mări, Bosforul. Echipa era concentrată pe evenimentul cultural care urma să se desfășoare chiar acolo, pe ambarcațiune, în timpul navigației: concertul de trompetă a lui Petre Ionuțescu. Evenimentul urma să fie transmis live, pe un ecran imens în Timișoara, pe malul canalului Bega, în locul de unde a început expediția în jurul Europei și pe canalele de social media ale Circumeuropa.

Realizarea acestui moment artistic a necesitat multă muncă și o foarte bună organizare, având în vedere faptul că întreaga transmisie de pe barcă stătea în mâinile unui singur om: Cristian Ilea, inițiatorul proiectului Circumeuropa și director de imagine.

„Am ajuns cu câteva zile înainte de eveniment la Istanbul. Am făcut toate legăturile, am tras cablurile pe punte, am căutat cele mai bune variante pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime. A fost foarte greu și o adevărată provocare pentru mine, din punct de vedere tehnic și artistic”, Cristian Ilea, ințiatorul proiectului Circumeuropa.

„Am încercat să ne imaginăm cum va arăta concertul, cum va reacționa Petre Ionuțescu… Nu mai cântase pe o barcă în mișcare, pe valuri. Nu știam, de exemplu, dacă are rău de mare”, Cosmin Jitariuc, jurnalist.

”în afară de detaliile tehnice mai exista și problema navigației. Bosforul este foarte aglomerat. Este singura rută care face legătura între Mediterană și Marea Neagră. Toate vapoarele comerciale trec pe aici. Și în plus sunt vapoarele de pasageri care în zona Istanbulului circulă foarte des. Iar sâmbătă, când urma să fie concertul, pe o mulțime de nave, vaporașe se desfășoară evenimente private, nunți, botezuri, aniversări și toate ies, circulă pe Bosfor”, Valentin Bogdan, geolog, speolog și skipper. Oana Gavriliuc a revenit în echipă și s-a îmbarcat pe Gaia. Reîntâlnirea a fost emoționantă pentru toată lumea.

„Mi -a fost dor de băieți. Cât am lipsit am tot citit pe social media despre ce fac și i am urmărit. Mă bucur că m-am întors și realăturat echipei”, Oana Gavriliuc, cercetător.

Istanbulul este cea mai mare aglomerație urbană din Turcia, cu o populație care depășește 18,5 milioane de locuitori. Orașul se întinde pe două continente despărțite de strâmtoarea Bosfor, dar legate de mai multe poduri spectaculoase.

Echipa Circumeuropa a pătruns în forfota specifică unui megalopolis, care pe lângă milioanele de locuitori mai are și câteva sute de mii de turiști care mișună pe străzi.

„ Orașul este plin de viață, e foarte colorat și zgomotos. Istanbulul este încărcat de istorie. Îmi pare rău că nu am reușit să vedem decât doar o parte foarte mică din el.”, Cosmin Jitariuc, jurnalist.

  Podul Galata și moscheea Albastră și Hagia Sofia sunt câteva dintre obiectivele turistice și culturale importante pe care echipa Circumeuropa a reușit să le viziteze. 

Muzicianul Petre Ionuțescu a ajuns pe „Gaia” cu o zi înainte de concert. S-a acomodat repede cu viața pe barcă și cu locul în care urma să concerteze.

„Încă de când mi s-a propus mi s-a părut extraordinară ideea concertului pe Bosfor. Am înțeles că nu va fi simplu, că sunt foarte multe detalii, necunoscute de care trebuie să ținem cont și să ne adaptăm. Super!” Petre Ionuțescu, muzician

          „ Am avut emoții pentru că zborul cu care trebuia să ajungă Petre la Istanbul s-a anulat. A sosit cu o intârziere de jumătate de zi așa că nu am mai avut timp să facem o simulare înainte de eveniment. În ultima clipă am constatat că lipsesc niște cabluri de sunet”, Cristian Ilea, inițiatorul proiectului Circumeuropa

În dimineața evenimentului, Cristi și Cosmin au alergat, la propriu prin Istanbul pentru a achiziționa cablurile fără de care concertul nu s-ar fi putut desfășura.

           „ Am încercat în mai multe locuri, într-un mall și câteva magazine de profil. Cristi a găsit câteva soluții alternative pentru a transmite sunetul dar cea mai sigură, nu. După câteva încercări nereușite am găsit exact cablurile de care aveam nevoie. Ultimele două din magazin… și ne-am liniștit.”, Cosmin Jitariuc, jurnalist.

De îndată ce lucrurile s-au rezolvat „Gaia” a pornit să străbată Bosforul spre locul de unde urma să înceapă concertul. Erau aproximativ 4-5 ore de mers iar strâmtoarea era foarte aglomerată. Petre și Cristi au organizat scena în partea din față a bărcii, prova și au făcut câteva repetiții.

           Concertul a început, cu o întârziere de aproximativ un sfert de ora, cauzată de condițiile meteo din Timișoara, la 19.50. Cei prezenți pe malul canalului Bega, au putut să urmărească pe un ecran imens, călătoria muzicală a lui Petre Ionuțescu și a echipajului Circumeuropa pe apele învolburate ale Bosforului.

„Am avut ceva emoții la începutul concertului cauzate de întârzierea evenimentului din Timișoara, iar pe final, în ultimele 30 de secunde, am pierdut semnalul de internet, în mod inexplicabil. Toate cardurile gsm care asigurau transmisiunea au căzut unul după celălalt. Provocarea tehnică a fost mare dar ne-am descurcat onorabil.”, Cristian Ilea, inițiatorul proiectului Circumeuropa.

           „Mi -a plăcut foarte mult feelingul și toată atmosfera. A fost o experiență unică să concertez pe o barcă în mișcare, pe Bosfor. Cred că am reușit să le transmit timișorenilor ce am simțit prin muzica mea”, Petre Ionuțescu, muzician

După încheierea transmisiunii live, pe drumul de întoarcere spre port, în lumina apusului superb de pe Bosfor, Petre a mai înregistrat câteva melodii.

               „Gaia” s-a legat la ponton târziu, în noapte iar echipa Circumeuropa împreună cu muzicianul Petre Ionuțescu au povestit, acum relaxați, emoțiile și trăirile pe care le -au avut.