Circumeuropa ep. 7 – Micile ecluze, marile provocări
by Cosmin Jitariuc
“E o goană contra cronometru, aproape. Rămânem cu amintiri şi cu ce am reuşit să filmăm. Povestea noastră este foarte mult despre drum, drumul pe apă. Ceea ce facem noi e un pionierat în navigaţia de agrement pe ape interne pentru România. Încercăm să arătăm că se poate ca din Timişoara să pleci, pe apă oriunde în lume. Un vis” – a spus Cosmin.
Ar fi spus Cristi, poate cu alte cuvinte, dar era foarte concentrat la ceea ce avea să urmeze.
Am străbătut oraşul Lyon pe apă. Este al treilea oraș ca populație din Franța şi este situat la confluența râurilor Ron și Saône. Istoria aşezării începe acum mai bine de 2000 de ani.
Antoine de Saint-Exupéry s-a născut în 29 iunie, 1900 la Lyon. Este autorul povestirii “Micul prinţ” cartea care ne-a inspirat în momentul în care am botezat ambarcațiunea noastră “Vulpea”. Şi iată, Vulpea, trece acum, după mai bine de 100 de ani prin oraşul în care s-a născut scriitorul.
Dar să vezi şi să… ne crezi. Motoarele noastre au continuat să ne facă probleme. Am intrat seara în portul Fluvial de Genay. Am decis că e momentul să ne ocupăm noi de reparaţii. E drept că nici nu mai aveam bani să angajăm ”specialişti”. Şi pe la nouă seara am purces să dezmembrăm unul dintre motoare. Ideea era să demontăm şi curăţăm carburatorul, ceea ce nu părea ceva extraordinar. Nu părea…
Am îmbrăcat motorul într-o folie, un fel de sac de plastic, pentru că lucram deasupra apei şi nu ne-am fi dorit în niciun fel să scăpăm şuruburi sau piese. Şi am muncit până pe la două, trei dimineaţa.
Am curăţat carburatorul, l-am montat… şi motorul nu a mai pornit…Toată povestea o veți puteţi vedea în film.
Cert este că am avut nevoie să apelăm la un sudor care a încercat şi reuşit repare fisura care a apărut la blocul motor. Apărut e un fel de a spune.
“Cred că am fost prea “puternic”. Am strâns prea tare şurubul în locul în care se fixează carburatorul. De fapt nu pot să-mi explic… cum a apărut fisura. Nu cred că e normal să cedeze” a spus Cristi.
Toată povestea s-a prelungit până spre seară.
“Am demontat motorul şi nu am observat când una din piesele esențiale(o lamă de aluminiu care ține blocate cablurile de accelerație în carcasa motorului) a căzut în apă. Dar oamenii ăştia foarte amabili au confecţionat una, după acelaşi model şi a funcţionat” a spus Cosmin obosit după o zi complicată.
Peste două zile, după o noapte dormită în Chalon-sur-Saône, urma una din cele mai interesante şi grele părţi ale expediţiei Circumeuropa. Canalul care face legătura între Ron şi Rin, următoarea autostradă pe apă pe care urma să o străbatem.
De aici, am avut de-a face cu alt tip de ecluze, mult mai mici şi înguste.
“Am fost surprins de felul în care trebuie să ne legăm în această ecluză. Este prima dintre cele care fac legătura între Ron şi Rin” – a spus Cristi, fără să ştie nici pe departe ce avea să urmeze.
De aici drumul pe apă a continuat pe canale foarte înguste, mai mici pe alocuri decât Bega noastră la care visam să ne întoarcem.
Ecluzele care au urmat sunt în regim de self service. Am primit o telecomandă la intrarea pe canale cu care urma să ne deschidem singuri ecluzele. Desigur trebuie să respectăm nişte reguli.
Planul nostru era să străbatem canalul în trei zile. Dar nu am numărat bine ecluzele din tabelul cărții pilot. Obstacolele construite de om erau din kilometru în kilometru. Maxim doi. A fost peste aşteptările noastre. Cel care ne-a dat telecomanda la intrarea pe canale a râs uşor de naivitatea(de ocazie) noastră, dar nu ne-a contrazis.
“Dacă voi vreţi în trei zile, bine. Succes!”
Şi am pornit. Iar prima zi a fost una în care a plouat continuu. Nu se mai termina. Am renunţat la un moment dat să ne schimbăm hainele pentru că după câteva ore toate erau ude. Nu se mai punea problema de carturi, aşa cum ne propusesem noi inițial. Era nevoie să fim pe punte tot timpul.
Locurile prin care am trecut au meritat tot efortul şi întârzierea.
Besançon este unul dintre ele. Oraşul se află aproape de graniţa cu Elveţia, în estul Franţei. Aici s-au născut mai multe personalităţi ale culturii mondiale. Casa în care s-a născut scriitorul Victor Hugo în 1802 a devenit un muzeu al artelor moderne. Peste drum se află casa fraților Lumière, părinţii cinematografului, cei care în 1895, în salonul indian al Grand Cafe din Paris (Boulevard des Capucines) au realizat prima proiecţie de film din istorie.
Canalele înguste ne-au purtat printr-o lume la care poate doar visam. Am acceptat că ne vom mișca mai încet decât am prevăzut şi am încercat să ne bucurăm şi să pătrundem în atmosfera locurilor prin care am trecut.
Au fost în cinci zile peste 95 de ecluze. Am tras de noi, uneori până la epuizare. De multe ori, seara, după peste 18 ore de navigaţie abia mai puteam să schimbăm câteva cuvinte între noi. Şi uite aşa, am ajuns la Rin.
Recent Comments