by Cosmin Jitariuc

Dunărea a reprezentat o altă provocare pentru echipa Circumeuropa. Fluviul a întâmpinat mica amabarcațiune cu valuri, un curent puternic și vânt. Apele umflate de ploile din ultima perioadă au adus cu ele sute de bușteni care pluteau în derivă. Niciunul din membrii echipajului nu a mai trăit o experiență asemănătoare. ”Vulpea” înainta, făcând slalom printre copacii care păreau că atacă barca. Cerul s-a înnorat și a început să plouă. Cam așa a arătat ”botezul” Dunării pentru echipajul Circumeuropa.

”Ne -am așteptat să fie mai complicat decât pe râuri, dar nu am avut în vedere faptul că Dunărea va fi așa mare și plină de copaci smulși de furtună. Nu ne-a fost teamă. A fost însă nevoie de atenție sporită și multă concentrare la navigație” – Cristian Ilea, coordonatorul proiectului Circumeuropa.

La reintrarea în țară echipa a fost întâmpinată de o șalupă cu motor care a însoțit ”Vulpea” o bucată din drum și a fluturat steagul României.

Moldova Veche este locul în care echipajul Circumeuropa și-a făcut formalitățile de reintrare în România. Autoritățile române au fost amabile și interesate de proiectul Circumeuropa. 

”Am simțit că  oamenii știau despre proiect și că suntem susținuți. Ne-am bucurat de curiozitatea și simpatia cu care am fost primiți la Moldova Veche.” – Cosmin Jitariuc, jurnalist

”Vulpea” a acostat la pontonul Autorității Navale Române unde a rămas peste noapte. Dar somnul nu a fost atât de liniștit precum sperau membrii echipajului.

”Foarte devreme, în zori am fost trezit de niște bubuituri puternice. La început nu am realizat ce se întâmplă. Apoi mi-am dat seama că barca este izbită de buștenii care veneau din amonte. Era obligatoriu să apărăm barca. Aici m-am confruntat cu o dilemă pe care o am de la începutul expediției: să filmez sau să intervin? De data asta am decis să filmez.”- Crisitian Ilea, coordonatorul proiectului Circumeuropa.

”M-a trezit Cristi, eram buimac de somn, nu înțelegeam ce se întâmplă, cine ne atacă. Am ieșit în pijama pe punte și am înțeles că suntem agresați de buștenii duși de curentul apei, unii dintre ei de mărimi considerabile. Am luat cangea, și am încercat să-i țin departe de barcă. Cât și cum am reușit puteți vedea în filmarea lui Cristi” – Cosmin Jitariuc, jurnalist

După amiază vremea s-a mai domolit și Dunărea și-a dezvăluit o altă față, mult mai prietenoasă. Apele ei, deși în contiuare repezi și vălurite nu mai purtau atât de mulți bușteni, iar soarele s-a arătat și el. Echipa Circumeuropa a decis că e momentul să ridice catargul ambarcațiunii  care până atunci a stat culcat pe punte pentru ca ”Vulpea” să poată trece pe sub podurile de pe râurile pe care le-a străbătut. S-a dovedit că nu a fost cea mai bună idee. 

Acțiunea de ridicare a catargului a durat peste două ore iar echipajul a beneficiat de ajutorul oamenilor de la ANR.

Dunărea și-a dezvăluit splendoarea odată cu intrarea ”Vulpii” în cazane. Stâncile care mărginesc fluviul oferă un spectacol copleșitor. Ambarcațiunea a făcut surfing pe vârtejurile pe care curentul apei le creează și s-a dovedit de nădejde pentru echipaj.

”La un moment dat am decis să ridicăm derivolul în barcă pentru că nu voiam să ne lăsăm învârtiți de curentul puternic al apei. Am avut mari emoții când am ridicat pentru prima oară drona dar fotografiile și imaginile filmate au meritat efortul” – Cristian Ilea, coordonatorul Circumeuropa

”Am stat la cârmă pentru ca băieții să se poată ocupa de filmare. Chiar dacă nu am o experiență foarte mare ca skipper, m-am descurcat. Sau cel puțin așa spun colegii mei de echipaj” – Oana Gavriliuc, cercetător 

În zona Cazanelor, Dunărea se îngustează cel mai mult pe teritoriul României. Pe anumite porțiuni distanța între pereții verticali de stâncă dintre cele două maluri nu depășește 230 de metri. Sectorul de aproximativ 9 km lungime este împărțit în două: Cazanele Mari și Cazanele Mici. Fluviul este învolburat iar vârtejurile de suprafață îngreunează navigația. Uneori apa dă senzația că fierbe, ca într-un cazan, de unde și denumirea zonei.

În zona cazanelor, traficul pe Dunăre devine semnificativ. Pe lângă vapoarele și barjele care transportă marfă mai sunt și micile șalupe care duc turiști spre punctele de atracție de pe maluri. Peșterile Ponicova și Veterani, uriașa sculptură în piatră care înfățișează chipul lui Decebal sunt doar câteva dintre ele. 

”Vulpea” s -a descurcat bine pe Dunăre, a alunecat repede în aval, pe ape uneori învolburate, ajutată de curentul fluviului. 

”Unele etape le -am parcurs într-un timp mai scurt decât ne așteptam. Ne-a ajuta mult curentul apei, care practic a dublat aproape viteza de deplasare a bărcii.” – Cristian Ilea, coordonator Circumeuropa.

”De cele mai multe ori am plecat foarte de dimineață, în jur de 5.30 -6.00. Am încercat să evităm să navigăm noaptea pe Dunăre și am vrut să ajungem înainte de căderea serii în următorul loc pe care ni l-am propus să îl atingem” – Oana Gavriliuc, ceretător

La Orșova ambarcațiunea a fost dotată și cu două panouri solare flexibile aduse de prieteni foarte buni din Timișoara și București. Filmările echipajului, transmisiunile de date și live-urile consumă mult curent, iar singura sursă de electricitate erau acumulatorii încărcați de motor în timpul mersului.

Prima ecluză pe Dunăre pe care a depășit -o ”Vulpea” a fost cea de la Porțile de Fier 1. 

”Am subestimat înălțimea catargului și la prima încercare partea superioară s-a lovit de pod. Spre bucuria noastră fără să producă pagube. Ne-am speriat puțin, dar am fost susținuți de personalul ecluzei care ne -a oferit sfaturi și am reușit, înclinând ușor barca să trecem cu bine.” – Cristian Ilea, coordonator Circumeuropa

Ambarcațiunea a trecut ceva mai târziu, fără nicio problemă ecluza de la ”Porțile de Fier 2”

Următorul punct important pe care echipa Circumeuropa ș -a dorit să îl atingă a fost vizita la ”Portul Cultural Cetate” unde membrii echipajului au sperat să se întâlnească cu poetul Mircea Dinescu. 

”Am vorbit cu domnul Mircea Dinescu la telefon, dar din cauza problemelor de sănătate cu care se confrunta în acel moment, nu a putu să dea curs invitației noastre. A reușit să fie o gazdă bună, chiar de departe, iar la final ne-a oferit ultimul său volum, ”Corabia nebunilor” cu dedicație. Cartea e acum în mica bibliotecă de pe ”Vulpea,” – Cosmin Jitariuc, jurnalist

Fiecare a oprire a fost pentru echipa Circumeuropa un prilej de a cunoaște oameni noi, speciali, care au devenit prieteni de nădejde și care au ajutat în diverse moduri echipajul. În orașul Corabia, ”Vulpea” a acostat în portul turistic, pe locul rezervat unor bărci pescărești. 

”Proprietarii nu doar că nu s-au supărat, ci ne-au și invitat la o seară de povești în jurul focului. Am aflat că oamenii au un ONG, ”La doi pescari” și vor să organizeze un club de pescuit în Corabia și să facă lucruri frumoase pentru comunitatea de acolo.” – Cosmin Jitariuc, jurnalist

După încă zece ore de navigatie continuă echipajul a ajuns la Giurgiu unde s-a dovedit că găsirea unui loc de acostare nu este foarte simplă. 

”Am găsit pe internet un club de yachting din Giurgiu, ”San Giorgio” și am apelat primul număr de telefon găsit pe site”. Omul care ne -a răspuns (Mugurel Roșu) știa de proiectul nostru și chiar s-a bucurat să ne dea o mână de ajutor. Am legat ”Vulpea” lângă velierul lui și am povestit despre Circumeuropa și traseul pe care urmează să-l străbatem” Oana Gavriliuc, cercetător

Biblioteca ”Vulpii” s -a mai îmbogățit cu o carte, un jurnal de călătorie pe apă, scris de Mugurel Roșu.

La Fetești, unde ”Vulpea” a acostat seara următoare, echipajul a avut parte de alte emoții. Un exercițiu internațional NATO, în care erau implicați 10 000 de militari era în plină desfășurare, iar brațul Dunării, Borcea,  era blocat.

”Existau puține variante. Pentru ca să ocolim ar fi trebuit să ne întoarcem mult, să navigăm împotriva cursului Dunării și să intrăm pe alt braț, spre Cernavodă sau să așteptăm ca exercițiul militar să se încheie.” – Cristian Ilea, inițiatorul proiectului

Oficialii militari care coordonau exercițiul NATO au anunțat a doua zi dimineață că podul format de pontoane peste Dunăre va fi desfăcut pe o lungime de o sută de metri, timp de o oră. Echipa Circumeuropa a reușit astfel, cu oarecare întârziere,  să-și continue drumul spre Brăila și Galați.

La Galați echipa Circumeuropa a vizitat sediul Autorității Navale Române și centrul de control al traficului naval, locul de unde specialiștii supraveghează modul  în care se circulă pe Dunăre. 

Oana Gavriliuc, cercetătorul echipei, părăsește barca pentru o perioadă, dar urmează să urce, de această dată pe ”Gaia” la Istanbul.

Cristi și Cosmin își continuă drumul spre Tulcea și spre Deltă. Traficul pe apă în zona în care Dunărea desparte România de Ucraina este destul de aglomerat. Multe vapoare cu marfă care par uriașe pe lângă ”Vulpea” se îndreaptă spre Marea Neagră. Unele dintre ele stau ancorate la marginea șenalului navigabil, probabil așteptând să fie controlate de poliția de frontieră.

La Tulcea,”Vulpea” a înnoptat la un ponton situat în locul în care Dunărea descrie un cot larg care s-a dovedit a fi și locul în care navele întorc spre brațul Sulina. Așa că echipajul a avut parte de o dimineață zguduită de valurile provocate de vapoare.

Echipa este completată de Cosmin Apreotesei un bun prieten și skipper cu experiență care va sta pe ”Vulpea” până la Mangalia. În această nouă formulă echipajul pornește spre Deltă, mai exact spre Mila 23, locul unde s-a născut marele sportiv Ivan Patzaichin.

”Pentru mine Mila 23 este un loc special. Am avut ocazia să filmez un ultim interviu cu Ivan chiar în locul în care a copilărit, unde acum se construiește un centru memorial. Recunosc că am avut ochii plini de lacrimi când am acostat.” Cristian Ilea, coordonator proiect

Doamna Lucica, supraveghează ridicare centrului memorial și a întâmpinat echipa cu povești despre Ivan Patzaichin și o masă tradițională bazată pe produse din pește proaspăt pescuit din Dunăre.

Circumeuropa a poposit în ziua următoare, pentru câteva ore la Sulina, locul în care Dunărea se varsă în mare. ”Vulpea” a avut parte de un incident în timpul acostării în ceea ce se cheamă, Bazinul mic, un portuleț lângă brațul principal al Dunării. Vântul puternic a împins barca înspre mal unde s-a lovit , ușor, de elicea unui motor de pe o barcă de pescari. Urmările nu au fost foarte grave, o zgârietură în coca Vulpii.

 ”Ne-a ajutat Gabytzu, un om îndrăgostit de apă și bărci, stabilit la Sulina. Ne-a tractat și ghidat cu bărcuța lui și am reușit să ne legăm de un ponton”, Cosmin Jitariuc, jurnalist. 

Din Sulina, ”Vulpea” a intrat pe Marea Neagră, și a fost pentru prima oară în existența ei când navighează în ape deschise. Delfinii au întâmpinat micuța ambarcațiune chiar la ieșirea de pa canalul navigabil. Valurile, destul de mari și vântul au pus la încercare echipajul și ambarcațiunea. 

”Pentru prima oară am navigat fără motor, doar împinși de vânt, cu velele deschise. Senzația de libertate după care tânjesc toți navigatorii și-a făcut în sfârșit prezența. Orizontul de 360 de grade care se confundă cu cerul îți taie pur și simplu respirația la apus.” – Cristian Ilea, coordonator proiect

Vulpea a înfruntat valurile continuu, timp de 22 de ore, iar  membrii echipajului au stat pe rând la cârmă.

”Nici orientarea nu a fost o treabă tocmai ușoară, mai ales pe timpul nopții, din cauză că ”Vulpea nu are aparatura de navigație la bord. Am folosit o aplicație specială de navigație pe telefon și busola” – Cosmin Jitariuc, jurnalist

În jurul orei 10.00, după exact două săptămâni de la plecarea din Timișoara, ”Vulpea” a întâlnit ”Gaia”, ambarcațiunea cu care echipa Circumeuropa își va continua drumul spre Bosfor și mai departe în jurul Europei, până la Amsterdam.