Circumeuropa înseamnă și parcurgerea unor distanţe pe ape interioare. Vorbim aici despre râuri amenajate şi canale navigabile.
În Europa există peste 37 000 de kilometrii de căi şi canale navigabile care leagă între ele sute de oraşe şi regiuni. În Uniunea Europeană 20 de state dispun de căi navigabile interioare dintre care 12, de reţele interconectate. Aşa poate fi pus în practică proiectul nostru de a înconjura Europa, pe apă. Transportul pe căile navigabile interioare reprezintă o alternativă competitivă la transportul rutier şi feroviar şi prin reducerea consumului de energie, de zgomot şi emisii poluante. Consumul de energie raportat la km/tonă este de 17% din consumul de energie al transportului rutier şi aproximativ 50% din consumul transportului feroviar.
În România reţeaua hidrografică este foarte bogată. Avem peste 9 000 de km de râuri, dar doar puţin peste 1 200 de km de căi navigabile. Dunărea este principala şi cea mai lungă cale de navigaţie internă în România, 1075 de km. Iar restul este format din canalul Dunăre -Marea Neagră, teoretic 64,4 km navigabili, canalul Poarta Albă -Midia Năvodari, 31,2 km şi canalul Bega 44,5 km.
Circumeuropa vă spune cum arată navigaţia interioară în alte ţări pe care ne propunem să le străbatem